zelf ijs maken Contoura

All you need is icecream!

It’s never too cold for icecream 

Als ultieme verfrissing op warme dagen óf als knaller van het diner: ijs is altijd goed. En zelfgemaakt is altijd het lekkerst! 

Paleta: fruitijsje op een stokje 
Zin in fruit en fris op een stokje? Probeer eens een paleta. Dit van oorsprong Mexicaanse fruitijsje is helemaal hot (of nee: cold) in Nederland. Je maakt ze supermakkelijk zelf.  

Ice, ice, coffee 
Verandering van (sp)ijs doet eten: neem eens geen warme maar juist een koele kop koffie in de ochtend. Of in de middag, na de lunch: een ijskoffie kan eigenlijk altijd. Om ‘m te maken hoef je nauwelijks een zweetdruppel te laten, want het is heel makkelijk. Gewoon zwart met ijs. Wel zin in ijs maar niet in koffie? Maak dan eens een ijssmoothie. 

Zelf ijs maken 
Aan tafel of op een warme zomerdag in de tuin: met je eigen ijs maak je van elk moment een feest. Frambozensorbetijs, banaan-aardbeienijs: je waant je in je eigen Italiaanse ijssalon. Trakteer je gasten op pannenkoekjes met appel en ijs; of een aardbeiensoep met yoghurtijs. Het is bijna zónde dat je er zo lang op moet wachten. 

Pagina-einde 

Waterijsjes tropical 

Ingrediënten 

Voor 4 personen:  

  • 2 eetlepel tropical fruitsiroop 
  • 300 ml kokosdrink 
  • 12 muntblaadjes 
  • 4 ijsvormpjes 

Bereiding 

1.  Meng de siroop met de kokosdrink en verdeel de limonade over de ijsvormpjes. 

  
2. Snijd de munt grof en verdeel over de ijsvormpjes. 

3. Zet de ijsvormpjes in de vriezer. Laat in minimaal 4 uur bevriezen. 

Pagina-einde 

Frambozensorbetijs 

Ingrediënten 

Voor 4 personen:  

  • 250 g diepvries frambozen 
  • 1 eetlepel lemon curd 
  • 1 eetlepel poedersuiker 

Bereiding 

1.  Doe de bevroren frambozen, lemon curd, poedersuiker en 2 eetlepels heet water in de keukenmachine. Meng in 2 minuten tot het mooi glad is. 

  
2. Is het nog te korrelig, voeg dan extra heet water toe. Serveer het ijs direct. 

Pagina-einde 

Watermeloencooler 

Ingrediënten 

Voor 2 personen:  

  • 1 flinke schijf watermeloen 
  • 1 stukje citroenschil 
  • 1 perssinaasappel 
  • 6 ijsklontjes 

Bereiding 

1.  Snijd het vruchtvlees van de meloen uit de schil en verwijder de pitjes. Snijd de meloen in stukken. 

  
2. Houd 2 mooie blokjes achter voor de garnering. 

3. Snijd een stukje citroenschil heel fijn en snijd 2 mooie reepjes van de schil. 

4. Pers de sinaasappel uit. 

5. Pureer de meloen met de fijngemaakte citroenschil en het sinaasappelsap. 

6. Sla de ijsklontjes in een schone theedoek tot gruis. 

7. Doe het ijs in 2 hoge glazen en schenk de vruchtenpuree er op. 

8. Steek op de rand van het glas het blokje achtergehouden meloen en garneer met het citroenschilletje. 

Pagina-einde 

Bessensoda 

Ingrediënten 

Voor 2 personen:  

  • 2 bolletjes bosbessensorbetijs 
  • 1 eetlepel bessenlimonade, suikervrij 
  • Koolzuurhoudend  

Bereiding 

1. Doe in 2 hoge glazen een bolletje ijs en verdeel de siroop er over. 

2. Schenk de glazen vol met bronwater. 

Pagina-einde 

Citroensorbet met appel 

Ingrediënten 

Voor 2 personen:  

  • ½ groene appel 
  • 1 eetlepel limoensap 
  • 2 bolletjes citroensorbetijs 
  • 2 takjes munt 

Bereiding 

1. Was de halve appel en snijd hem in 2 parten. Schaaf de parten in dunne plakjes en druppel er wat limoensap over. 

2. Verdeel de schijfjes appel over 2 bordjes. 

3. Leg er een bolletje ijs naast en garneer met een takje munt.