Contoura

Afvallen Contoura Nijmegen Groningen

Drink 1,5 tot 2 liter vocht per dag

Hoeveel vocht moet je nu per dag drinken? 


30 ml per kg lichaamsgewicht. Dus als je 70 kg weegt is dat 2.1 liter vocht per dag. Teveel drinken is overigens ook niet goed. Drink op warme dagen dan ook niet meer dan 3 liter per dag.

Kortom: een volwassen persoon heeft ongeveer twee liter water per dag nodig. Verschillende factoren, zoals het klimaat, je gewicht en je lichamelijke activiteit, kunnen ervoor zorgen dat je meer dan 2 liter water per dag nodig hebt.

Tellen koffie, thee en frisdrank ook mee?

Het is een fabel dat koffie, thee en suikerhoudende dranken niets toevoegen aan de vochtbalans van het lichaam. De dranken bevatten namelijk een hoge concentratie water [2]. De cafeïne in koffie, thee en frisdrank zorgt daarentegen wel voor stimulering van de nieren, waardoor het lichaam vocht sneller uitscheidt [3]. Cafeïnehoudende dranken zijn daarom minder effectief om de vochtbalans mee aan te vullen.

Om deze reden kun je dranken met cafeïne, zoals koffie, thee en frisdranken, het beste niet meetellen bij de hoeveelheid water die je drinkt.

Waarom je dorst nooit mag negeren

Een juiste vochtbalans is nodig om te overleven. Het vochtniveau in het lichaam is te laag wanneer je dorst ervaart. Je lichaam zendt door middel van dorst een krachtig signaal uit om uitdroging te voorkomen.

Luister daarom naar je lichaam als je dorst hebt.

Drink extra water als je:

 • Zweet tijdens het sporten
 • Overmatig zweet in het algemeen
 • Buiten in de zon bent
 • Borstvoeding geeft
 • Moet overgeven of diarree hebt

Het drinken van voldoende water is essentieel voor een slank, energiek en sterk lichaam. Hieronder staan 7 redenen om je te motiveren om meer water te drinken.

7 redenen om voldoende water te drinken

Het drinken van voldoende water is de meest goedkope en snelle manier om je gezondheid te verbeteren. Lees hieronder waarom.

1. Water bevordert je fysieke prestaties

Tijdens het sporten en/of tijdens extreme hitte is het belangrijk om veel water te drinken. Uitdroging ontstaat wanneer je circa twee procent van je vochtniveau verliest.

 De volgende effecten kunnen dan optreden:

 • Verandering in lichaamstemperatuur
 • Verminderde motivatie om te bewegen
 • Toenemende vermoeidheid
 • Inspanning voelt fysiek en mentaal zwaarder

2. Water bepaalt je energieniveau en hersenfunctie

Het vochtniveau in je lichaam beïnvloedt je hersenen. Studies tonen aan dat lichte uitdroging meerdere aspecten van de hersenfuncties aantast.

Uit een studie onder jonge vrouwen blijkt dat vochtverlies van 1,36 procent het humeur en de concentratie aantast. Daarnaast verhoogt het de frequentie van hoofdpijnklachten. Ook zijn er door vochtverlies toenemende gevoelens van angst, geheugenverlies en vermoeidheid geconstateerd.

1-3 procent vochtverlies staat gelijk aan het verlies van 0,5-2 kg lichaamsgewicht, gemeten bij een persoon die 68 kg weegt.

3. Water voorkomt en verlicht hoofdpijnklachten

In sommige gevallen kan uitdroging tot hoofdpijnklachten of migraine leiden. Water drinken kan de hoofdpijn in enkele situaties verlichten of zelfs wegnemen.

4. Water verbetert de stoelgang

Onvoldoende water drinken is een risicofactor voor obstipatie onder jongeren en ouderen. Voldoende water drinken voegt vloeistof toe aan de dikke darm, waardoor deze beter in beweging blijft en de kans op obstipatie verkleint.

5. Water zorgt voor het functioneren van de nieren

Onze nieren verwerken 200 liter bloed per dag. Ze verwijderen afval uit ons lichaam en transporteren urine naar de blaas. Zonder water te drinken kan dit proces niet plaatsvinden.

6. Water voorkomt een kater

Een kater ontstaat na het drinken van alcohol. Alcohol kan uitdroging veroorzaken. De volgende symptomen kunnen optreden:

 • Dorst
 • Hoofdpijn
 • Vermoeidheid
 • Droge mond

7. Water zorgt voor gewichtsverlies Voldoende water drinken vermindert hongergevoel (waardoor je minder calorieën eet) en versnelt je stofwisseling (waardoor je meer calorieën verbruikt). Zoals je door de Contoura coaches geadviseerd wordt,

is het drinken van voldoende water één van de belangrijkste stappen die je kunt zetten om snel en gezond af te vallen.

Door een halve liter water te drinken verhoog je het metabolisme de aankomende 1,5 uur met wel 24 tot 30 procent! Dit betekent dat het drinken van twee liter water je totale energieverbruik verhoogt met maximaal 96 calorieën per dag.

Het drinken van koud water kan de stofwisseling nog verder doen versnellen. Je lichaam warmt het koude water op, zodat het overeenkomt met de lichaamstemperatuur. Dit verbrandt meer calorieën.

Tieneke Aling, Contoura Groningen