Contoura

Gezond buiten eten familie

Met deze tips eet je veilig en lekker buiten

De zon schijnt, het is warm, iedereen is buiten en jij hebt geen zin om (lang) in de keuken te staan. Maar je wil wel een gezonde en verantwoorde maaltijd op tafel zetten.

De zomer is het seizoen van buiten eten, barbecueën en picknicken. Buiten eten is één van de leukste dingen van de zomer. Dit document staat vol ideeën en verrukkelijke recepten voor een lunch op het balkon of in de tuin, een barbecue op het terras of een drankje bij het zwembad. Geniet op een zondagmorgen van een heerlijke relaxte brunch met bijvoorbeeld de…. of de ….

Frisse en knapperige salades horen net als koude soepen echt bij buiten eten. Je hoeft geen vegetariër te zijn om van heerlijke groenteschotels en vegetarische gerechten te genieten. En met vis en zeevruchten kun je een lichte, frisse, gezonde maaltijd op tafel toveren die ook rijk aan smaak en gemakkelijk buiten te maken is. Vlees en gevogelte kunnen goed op de barbecue, maar zijn ook lekker in een wrap.

Als je buiten eet, houd dan rekening met een aantal hygiënische overwegingen zodat je niet ziek wordt. Lees er hier meer over.

Tips voor veilig buiten eten

Koelkasttemperatuur maximaal 7°C
Zorg dat de koelkast de juiste temperatuur heeft, dan blijft het eten langer goed. Controleer de temperatuur met een koelkastthermometer en zorg dat de temperatuur niet hoger is dan 7°C. Zet de koelkast het liefst nog kouder: circa 4°C.

Houd producten zo lang mogelijk in de koelkast
Salades en ander eten dat je van tevoren klaarmaakt, bewaar je het beste in de koeling tot het moment van eten. Het is nog beter om het eten te verdelen over kleinere schaaltjes, zodat je niet alles in een keer op tafel hoeft te zetten.

Bewaar gemarineerde producten in de koeling
Ga je vlees, vis of kip marineren? Zet het altijd terug in de koeling, ook al staat er in het recept dat het bij kamertemperatuur kan. Sluit het gemarineerde vlees of vis af met een deksel, folie of een bord.

Voorkom (kruis)besmetting
Was je handen met water en zeep iedere keer als je rauw vlees aanraakt. Rauw vlees is namelijk vaak besmet met bacteriën die je ziek kunnen maken. Bacteriën van rauw vlees groeien door in je eten als je dezelfde materialen gebruikt om ze te snijden. Denk aan de snijplank en het mes. En vergeet je handen niet. Gebruik aparte borden en keukengerei voor rauw vlees of vis. De bacteriën komen zo niet in je eten terecht.

Laat eten niet lang buiten de koeling
De groei van bacteriën is enorm bij temperaturen boven 7°C. Hoe warmer het is, hoe sneller ze groeien. De 100.000 bacteriën per gram aan het begin van een barbecue of picknick kunnen nog geen half uur later al ruim 200.000 per gram zijn. Maak kleine en gevarieerde porties en haal telkens een portie uit de koeling tot deze (bijna) op is. Zo voorkom je dat de bacteriën zich vermenigvuldigen.

Door en door gaar vlees
Bak je vlees door en door gaar, maar zorg ervoor dat het niet te snel gaat. Op (te) hoog vuur blakert het vlees zwart zonder dat het gaar is. Je krijgt er buikpijn van en de zwarte stukken zijn kankerverwekkend. Dit komt door de Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen (PAK’s) die daarin zitten. Als je een klein stukje zwartgeblakerd vlees ontdekt, kun je dit zonder probleem afsnijden en het vlees gewoon opeten.

Met deze tips eet je veilig en lekker buiten. Geniet ervan!