Contoura

Tips voor de feestdagen

Weg met de weegschaal. Zet het ding tijdens de feestdagen uit het zicht, letterlijk en figuurlijk. Ga vooral niet calorieën tellen bij alles wat je eet. Ons advies: probeer te genieten. Van de gezelligheid, van het gezelschap om je heen, van alle smaken op je bord. Genieten betekent niet dat je veel moet eten, maar dat je proeft wat je in je mond stopt.

Laten we een voorbeeld nemen aan de Fransen. Die houden van langdurig en lekker tafelen. Maar dat zit hem in de kwaliteit, niet in de hoeveelheid. In Frankrijk zie je relatief weinig mensen met overgewicht. Ze eten lekker en goed. Niet zozeer veel. Dat doen ze ook met drank. Er gaat een heel goede fles wijn open, geen slobberwijn. Maar ze houden het bij twee glazen, hooguit drie. Kwaliteit voor kwantiteit. Dat is ons advies voor de feestdagen, want de problemen ontstaan als je niet meer proeft wat je eet en drinkt.

Ga voor wat echt lekker is. Misschien zelfs biologisch, misschien eens helemaal geen vlees. Als je ergens te gast bent: neem wat van alles, proef van alles wat, maar neem van alles één kleine portie. Een tip voor de gastvrouw: serveer op kleine bordjes. Dat leidt vanzelf tot kleinere porties. Gebruik lange, hoge glazen. Daar gaat minder in dan in lage, brede glazen.

Dat we in december zo gericht zijn op eten, is heel verklaarbaar. Er is een lange winterperiode in aantocht en het is dus logisch om wat reserves op te bouwen. Die noodzaak is er nu niet meer, maar als je een beetje aankomt is dat ook niet z’n ramp. Dat pondje of kilootje gaat er in het nieuwe jaar vanzelf weer af. Je gewicht moet geen obsessie worden. Jezelf allerlei verboden opleggen, is vragen om problemen. Dat was in sprookjes al zo. De deur die je van Blauwbaard niet mag openen, is de spannendste deur van allemaal en je moet en zal kijken wat erachter zit. Zo gaat dat met snoepverboden ook: uiteindelijk ga je voor de bijl en gris je een bonbon va het schaaltje, je schrokt hem weg en je proeft: niets – behalve spijt. Spijt en schuldbesef dat het wéér niet is gelukt. Dat je te slap bent om woord te houden.

Het kerstdiner nuttig je vaak met een groep. Dus je gaat sowieso meer eten dan wanneer je alleen bent. Dat is bekend uit onderzoek.

Sluit níét het jaar af met het goede voornemen op dieet te gaan. Geen enkel dieet werkt. Als je al kilo’s verliest, is het tijdelijk. Je krijgt ze op den duur allemaal terug – met rente. Nee, als je dan toch goede voornemens wilt maken, blijf aan je eetgewoonte en levensstijl werken zoals wij dat adviseren. Ga lekker elke lunchpauze een wandelingetje maken. Goed voor lichaam en geest. Je pakt wat van dat daglicht mee. Prima voor je slaap/waakritme. En dat is heilzaam voor je gewicht.

We hopen dat je aan dit alles veel genoegen en plezier mag beleven met jouw gezin, partner, vrienden en kennissen en iedereen die je dierbaar is. Rest ons niets anders dan jou heel feestelijke, gezellige en prettige kerstdagen te wensen.